Výr velký západosibiřský (Bubo bubo sibiricus)


Výr velký západosibiřský je se svojí délkou těla přes 70 cm a s rozpětím křídel kolem 170 – 188 cm patrně největší sovou světa. Samice váží až 4,2 kilogramů, samci mohou být i o půlku lehčí. Sova se v přírodě dožívá věku okolo 20 let. V zajetí je to déle (až 60 let). Ve volné přírodě se tento poddruh výra velkého vyskytuje v Evropě a v Asii, v lesnatých a skalnatých oblastech od Uralu přes řeku Ob až po Altaj.
Výr žije mimo dobu hnízdění samotářsky. Na dobu rozmnožování vytváří monogamní páry, které si staví hnízdo pod skalními převisy, ve skalních štěrbinách, vchodech do jeskyní, na zemi ve strmém svahu a jen někdy na stromech. Samice sedí v hnízdě a stará se o vajíčka. Samec jí přináší ulovenou kořist. U tohoto druhu je znám kanibalismus, kdy je nejslabší mládě usmrceno a sežráno, a to rodičem (infanticida) nebo svým sourozencem (siblicida).
Aktivní je především za soumraku a v noci, kdy vylétá na lov malých až středně velkých savců a ptáků. Občas uloví i obojživelníky, plazy, ryby a hmyz.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CzechEnglishGerman